hogbergphoto.se © 2010 •

 

Boken Tjurpannans år

 

Kom ut i september 2010

 

Boken handlar om ett år i naturreservatet Tjurpannan strax norr om Grebbestad i norra Bohuslän.

Den innehåller beskrivande text och mängder av bilder på landskap, klippor, stormar, blommor och fåglar, och innehåller också en del kommentarer från reservatets besökare.

 

 

 

 

BokenTjurpannans år

 

Boken kom från tryckeriet i slutet av augusti 2010 och finns till försäljning.

 

Den säljs i olika affärer i norra Bohuslän, (ICA Tanumshede, Vitlycke Museum, Bohusläns Museum, Grebbestad Info Center, Lockfågeln Grebbestad,  Den säljs också genom Bokus och andra internetbokhandlare, men kan också beställas direkt från mig, via e-post - "info@hogbergphoto.se".

Mitt eget pris är 250:- plus ev portokostnader.

 

Här nedan kan du se några bilder från boken. Om du går in på Bildgalleriet i menyn kan du se flera bilder från Tjurpannan.

 

Följande recension av boken har skrivits av

Åke Andersson, ordförande i Västergötlands Ornitologiska Förening

 

Ola Högberg var tidigt hängivet fotointresserad. När han som liten grabb på 50-talet lyckades plåta en sjungande flodsångare, var han ohjälpligt fast. Sedan dess har han dokumenterat sig som en synnerligen skicklig naturfotograf, med stor känsla för bildkomposition. I denna bok vittnar författaren och fotografen om Bohusnaturens skönhet och årstidernas växlingar i naturreservatet Tjurpannan. Texten flyter lekande lätt. Ola är påläst och texten är angenämt pedagogisk.

 

Avsnittet om berg, klippor och sten är helt betagande. Här blottas Bohusläns geologiska själ i vidunderligt vackra bilder. Så mycket dramatik och så mycken mjukhet, så mycket färg och så många former det finns i denna hårda materia! Ola fångar ljuset men väjer inte för skuggor och mörka partier. Det är mästerligt. Bilderna av kulturlandskap, hedar och fuktmarker håller samma klass. Som ornitolog gläds man åt sakkunnig beskrivning av områdets fåglar och åt fina bilder, inte minst på strandskatan, fisktärnan och göken. Bilden av den ensamma tärnan mot den mörka delfinnosade klåvan är sublim!

 

Fotografen Ola Högberg är noga med horisonterna; de är perfekta. När man läser de små urklippen ur gästboken från sjöboden Enslingen förstår man, att många människor vallfärdar till den sköna platsen med den betagande utsikten. Olas bilder visar oss varför. Att insupa skönheten i detta landskap skänker frid i sinnet åt en stressad själ. Här finns förvisso utsikten mot en vacker yttre horisont, men man vinner också insikt om betydelsen av den inre horisonten.

 

 

Sjöboden Enslingen - från Stora Huvudet

 

 

Strandskator i formation

 

 

Smugholmen - från Graftöberget

 

 

Storskarvar